Kurşunluhan' da çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor

Ekim 24 ,2016



AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ve Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, restorasyon çalışması başlayan tarihi Kurşunluhan’ da incelemelerde bulundu. 4 Milyon 71 Bin TL’ ye yapılacak olan restorasyon çalışmaları bir buçuk yılda tamamlanacak.

AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ve Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, restorasyon çalışması başlayan tarihi Kurşunluhan’ da incelemelerde bulundu. Yapılan incelemelere Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Manisa İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, İl Jandarma Komutanı Özcan Kaplan, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş, AK Parti Şehzadeler İlçe Başkanı Ahmet Tonguç katıldı. Kurşunluhan’ ın geçmiş dönemlerde birkaç defa restore edildiğini ifade eden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik “Hatuniye Külliyesi’ne ait yapılardandır. İnşa kitabesi yoktur. Hatuniye Külliyesi, Osmanlı Sultanı II. Bayezid’in zevcesi Hüsniye Şah Hatun tarafından inşa ettirilmiştir. Hatuniye Camii, giriş açıklığı üzerindeki kitabesine göre 1488-89 yılında inşa edilmiştir. Kurşunlu Han’ın da vakfiyenin tanziminden bir süre önce Hatuniye Camii ile yakın tarihlerde inşa edildiğini kabul etmek mümkündür. Kurşunlu Han, külliyeye ait vakfiyede, alt katta 36, üst katta 38 odaya sahip, ahırı, havuzu ve batı ve kuzey cephelerinde 21 dükkânı bulunan bir yapı olarak tanımlanmaktadır. 1611-12 yılında yaşanan deprem sonrasında harap olan yapı, 1643-44 yılında kapsamlı bir onarıma tabi tutulmuştur. Ayrıca 1677-78, 1847-48 yıllarında da onarımlar geçiren yapı, 1954 yılında kuzeydeki Borsa Caddesinin genişletilmesi sırasında olumsuz müdahalelere maruz kalmış, bu cephedeki 11 dükkân yıkılmıştır. 1966-75 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce kapsamlı bir onarım daha geçirmiştir. Şehzadeler Belediyesi olarak başlattığımız Restorasyon çalışması ile yapıda bulunan tüm çimentolu derz ve sıva imalatları sökülüp, kireç katkılı özgün malzeme ile yeniden derz ve sıva yapılacak. Dükkânlarda kapatılmış olan ama özgün plan şeması gereği açılması gereken pencere ve kapılar yeniden açılacaktır. Yapının taş dış cephesinde yüzey temizliği ve derz uygulaması yapılacaktır. Üst örtü tamamıyla kurşun olarak yenilenecektir. Han içindeki tüm odalarda sıva raspası ve zemin araştırması yapılacaktır. İç avlu ve revaklar restorasyon projesine uygun yeniden düzenlenecektir” dedi.

 “5 ASIRLIK ESER HALKIN HİZMETİNE SUNULACAK”

FETÖ Terör örgütünün elinden alınan Kurşunluhan’ ın restorasyon sonrasında Şehzadeler de Kültürel ve Sosyal alanda faaliyet vereceğini ifade eden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik Kurşunlu Han Belediyemizce İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile 20.05.2015 tarihinde imzalanan protokolle 25 yıllığına restorasyon karşılığında kiralanmıştır. 07.06.2016 tarihinde ihale edilmiş olup, 19.07.2016 tarihinde UMART Mimarlık Mühendislik şirketine işyeri teslimi yapılmıştır. Restorasyon süreci devam etmektir ve sözleşmesi gereği 2 yıl içerinde tamamlanacaktır. Ancak yüklenici firma ile yaptığımız görüşmeler neticesinde bu süreyi bir buçuk yıla çekmek için çaba sarf edeceğiz. Kurşunluhan’ ın restorasyon bedeli KDV dahil 4.071.000 TL’dir. Restorasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından bu güzel han Şehzadeler halkımızın hizmetine açılacak Kültür, Sanat ve sosyal faaliyetlerin merkezi haline getirilerek burada birçok meslek edindirme kursları ve sosyal aktiviteler olacaktır. Bilindiği gibi burası daha öncesinde FETÖ Terör örgütünün elinde bulunan bir yerdi. İçerisine girilemiyordu. İlk olarak 17 – 25 aralık sonrasında burayı Vakıflar Bölge Müdürlüğünden restorasyon karşılığında kiralayarak buranın tahliyesini sağlamıştık. Şükürler olsun ki yıllarca bu hain örgütün elinde olan eser canlandırılıp halkımızın hizmetine sunulmuş olacaktır. Osmanlı çarşısı gibi tarihi değerlerin çok yoğun olduğu bir bölgede 5 asırlık bir eseri hayata kazandırmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.

“OSMANLI ESERLERİNİN ÇOK OLDUĞU BİR ŞEHİRDE YAŞIYORUZ”

En çok tarihi eserin AK Parti hükümetleri döneminde yeniden hayata kazandırıldığını ifade eden AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur “Tüm Türkiye’ de olduğu gibi Manisa’ da da Osmanlı eserlerinin çok olduğu bir ilde yaşıyoruz. Çok şükür AK Parti döneminde hem Manisa’mızda hem de tüm Türkiye’mizde ki vakıf eserleri restore edilerek milletimizin hizmetine sunulmuştur. Yine böylesine güzel bir eser için bir aradayız. Uzun yıllar boyunca FETÖ Terör örgütünün karargâhı şeklinde kullanılmış bir vakıf eseri vardı.  Ne yazık ki o dönemlerde dokunulamıyordu. Ancak 17 – 2 5 Aralık sürecinin ardından Belediye Başkanımızın azmi ve Ankara’da bulunan Milletvekillerimizin de desteği ile bu güzel eser Belediyemize kazandırılmış oldu. Burada yapılacak olan Restorasyonun ardında da ben inanıyorum ki Belediye Başkanımız, Valiliğimiz ve Manisalı hemşerilerimiz buradan ziyadesi ile istifade edeceklerdir. Sosyal ve Kültürel faaliyetler noktasında da çok ciddi çalışmalar yapılacağına da inanıyoruz” dedi.

“SON 15 YILDA KÜLTÜRÜMÜZÜN CANLANDIRILMASI ADINA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILMIŞTIR”

Şehzadeler Belediyesinin restorasyon çalışması ile anlamlı bir projeye imza attığını ifade eden Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer “İçerisinde bulunduğumuz Kurşunluhan Anadolu’nun dört bir köşesine yayılmış olan diğer tarihi eserler gibi ecdadımızın bu Millete bir mirasıdır.   Kurşunluhan Manisa sınırlarında olması nedeni ile Türk Milletinin mirası olarak Manisalıların emanetindedir. Bu emanete sahip çıkmak hepimizin boynunun borcuydu. Böylesine bir görevi üstlenerek Şehzadeler Belediyemizin böylesine bir adım atmış olması gerçekten de memnuniyet vericidir. Milletvekilimizin de ifade ettiği gibi son 15 yılda sahip olduğumuz kültür mecrasının ve medeniyetimizin bu günlere kalanlarının farkındalığını arttırarak, fiziki yapıların günümüze kazandırılması ve canlandırılması açısından çok ciddi adımlar atılmıştır. Ancak bu mirasa sahip çıkmak ve bu bilinci oluşturmak için yapmamız gereken çok vardır. Bunlardan ilk olanı fiziki olarak bunları günümüze kazandırmaktır. Bu tür restorasyon çalışmaları belediyelerin görevleri arasında değildir. Ancak Şehzadeler Belediyesi kanunlarla yüklendiği görevlerin ötesinde hizmet ettiği Milletinin yüksek bilinci ile bir fedakarlık olarak görerek böyle bir adımı atmıştır. Bizlerinde görevi bu noktada el birliği ile elimizden geldiğince destek olmaktır” dedi.

 

YAYINLARIMIZ


ŞEHRİ ŞEHZADELER GAZETESİ 48. SAYISI
Tüm Yayınlar

YAKLAŞAN ETKİNLİKLER

DARBELER TARİHİ VE 15 TEMMUZ KONFERANSI
Tüm Etkinlikler

SMS BİLGİLENDİRME


Etkinliklerden haberdar olmak için SMS sistemimize kayıt olun
Kayıt Ol

ŞEHZADELER BELEDİYESİ TARIMSAL TAHMİN ve ERKEN UYARI SİSTEMİ



İncele

FOTO GALERİ

VİDEO GALERİ

Linkler

KONUM

E-BÜLTENE KAYIT OLDUNUZ MU?

Belediyemizin haber, duyuru ve etkinliklerinden haberdar olmak için şimdi e-bülten servisine abone olun...


ADRES BİLGİLERİ :

1. Anafartalar Mah. Ergen Cad. No:2 45020 ŞEHZADELER / MANİSA

TELEFON BİLGİLERİ :

Santral : 0236 250 11 00
Beyaz Masa : 444 90 45