FAY HATTININ GEÇMİŞİ ŞEHZADELERİN GELECEĞİNE IŞIK TUTACAK

Ekim 30 ,2019



Şehzadelerin gelecekteki yapılaşması ve kentleşmesi, Manisa Fayının geçmişte ürettiği depremler ve gelecekteki olası deprem riski dikkate alınarak planlanacak. Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik “Olası bir depremde ilçemiz sınırlarındaki etkilenecek bölgelerin bilinmesi planlama yapılırken bize ışık tutacaktır. ” şeklinde konuştu. 

 

2011 yılında yayınlanan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında Şehzadeler Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi, Manisa Valiliği YİKOB ve Sanko Enerji arasında imzalanan protokol kapsamında Manisa Fayı’nın geçmişteki deprem hareketliliği,  Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hasan Sözbilir ve ekibinin saha çalışmalarıyla belirleniyor. Şehzadelerin gelecekteki yapılaşması ve kentleşmesi de fayın geçmiş hareketliliği ve gelecekteki olası deprem riski dikkate alınarak şekillendirilecek.  Protokol kapsamında DEÜ Deprem Araştırma Merkezi Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hasan Sözbilir saha çalışmalarına başlayarak, Manisa Fayı üzerinde hendekler açmaya başladı. 30 metre uzunluğunda, 4 metre derinliğinde ve genişliğindeki hendek içerisinde, fayın geçmişte ürettiği depremler araştırılacak.

7 ŞİDDETLİ DEPREM SENARYOSU OLUŞTURULACAK

Çalışmalar ve çalışmaların amacı hakkında bilgi veren Prof.Dr. Sözbilir şöyle dedi; “Bu çalışmanın amacı; Manisa Fayını Manisa il ölçeğinde haritalandırmak, özellikle 1/ 5000 ölçekli imar haritalarında haritalamak. Bu fay zonu üzerinde kalan bina stoğunu ortaya çıkarmak ve daha sonra fay üzerinde hendekler açarak fayın geçmişini araştırmak. Yani geçmişte bu fay kaç deprem üretmiş, kaç şiddetinde üretmiş bunları ortaya çıkarmak. Bir de deprem tehlike analizine temel oluşturacak parametreleri elde etmek için yapıyoruz bu çalışmayı. Bu çalışma sonrasında Manisa Fayı üzerine bir deprem senaryosu oluşturulabilir. Bu deprem senaryosu oluşturulduğunda acaba Manisa Fayı 7 şiddetinde bir deprem ürettiğinde nerelerde, nasıl yıkımlar gerçekleşir, hangi yollar devre dışı kalır bunları kestirebiliyoruz. Buna göre de deprem anında o yollar devre dışı kalacağı için başka yollara gitme olayını önceden planlayabiliyoruz. Afet yönetimi anlamında çok önemli bir çalışma. Çalışma yaklaşık 5 aylık bir plan dahilinde gerçekleşiyor. Şu anda ilk 3 ayı tamamlandı. Hendek açma aşamasına geldik. Hendeklerden artık örnekler toplanıyor. Bunlar MTA ve Ankara Nükleer Bilimler Enstitüsü’ne gönderilecek ve oradan gelecek sonuçlara göre bu fayın ürettiği depremlerin zamanlarını bulacağız. Bu fay geçmişte Manisa’yı yıkan hangi depremlerden sorumlu bu ortaya çıkacak. Daha sonra bunlar değerlendirilecek ve sonuç raporunu yıl sonuna kadar Valilik ve belediyeye sunacağız”

“GEÇMİŞ DEPREM VERİLERİ GELECEĞE IŞIK TUTACAK”

Şehzadelerde imar planlarının yapıldığı hatırlatan Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik de Manisa’nın deprem kuşağında oluşuna dikkat çekerek şöyle dedi; “Deprem kuşağında yer alan ilimizin ve Şehzadelerimizin geleceğinin planlandığı bu dönemde yapılan bu çalışma son derece önemli.  Manisa’nın gelecekteki yapılaşması ve kentleşmesi bu çalışmalar sonrasında ortaya çıkacak veriler ışığında planlanacak. Olası bir deprem durumuna göre ilçemiz sınırlarındaki etkilenecek bölgelerin bilinmesi planlama yapılırken bize ışık tutacaktır.” şeklinde konuştu. 

 

 

YAYINLARIMIZ


ŞEHRİ ŞEHZADELER GAZETESİ 48. SAYISI
Tüm Yayınlar

YAKLAŞAN ETKİNLİKLER

DARBELER TARİHİ VE 15 TEMMUZ KONFERANSI
Tüm Etkinlikler

SMS BİLGİLENDİRME


Etkinliklerden haberdar olmak için SMS sistemimize kayıt olun
Kayıt Ol

ŞEHZADELER BELEDİYESİ TARIMSAL TAHMİN ve ERKEN UYARI SİSTEMİ



İncele

FOTO GALERİ

VİDEO GALERİ

Linkler

KONUM

E-BÜLTENE KAYIT OLDUNUZ MU?

Belediyemizin haber, duyuru ve etkinliklerinden haberdar olmak için şimdi e-bülten servisine abone olun...


ADRES BİLGİLERİ :

1. Anafartalar Mah. Ergen Cad. No:2 45020 ŞEHZADELER / MANİSA

TELEFON BİLGİLERİ :

Santral : 0236 250 11 00
Beyaz Masa : 444 90 45