Şehzadeler Kardeş şehir Donji Vakuf' taydı

Temmuz 04 ,2018



Şehzadeler Belediyesi, kardeş şehri olan Bosna Hersek’in Donji Vakuf belediyesinin davetlisi olarak, bu yıl 508.defa düzenlenen Ayvaz Dede Şenliklerine katıldı. 4 günlük Bosna Hersek ziyaretinde Şehzadeler Belediyesi heyetinin ilk durağı, Bosna Hersek kurucu Cumhurbaşkanı Alija İzzetbegoviç’in Saraybosna’da bulunan kabri oldu.

Şehzadeler Belediyesi, Belediye meclis üyelerinden oluşan bir heyet ile Bosna Hersek’in Donji Vakuf kentinde bu yıl 508.defa düzenlenen Ayvaz Dede Şenliklerine katıldı. Düzenlenen törenlere Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’e vekâleten Başkanvekili Ali Delen, AK Parti Grup Başkanvekili İbrahim Onaylı, MHP Grupbaşkanvekili Mümtaz Kâhya, CHP Grup Başkanvekili Hüseyin Erkenci, belediye meclis üyeleri ve bazı birim müdürleri katıldı. Şehzadeler Belediyesi heyeti 4 gün süren Bosna Hersek temaslarının ilk gününde, Bosna Hersek Kurucu Cumhurbaşkanı Bilge Kral Alija İzzetbegoviç’in anıt mezarını ziyaret ederek, mezarı başında aşr-ı şerif okudular.

Ziyaretin ikinci gününde Şehzadeler Belediyesinin kardeş şehri olan Donji Vakuf şehrini ziyaret eden heyet, Donji Vakuf Belediye Başkanı Huso Susiç’ i ziyaret ederek, kardeş şehrin Belediye Başkanına hediye takdiminde bulundular. Yapılan ziyarette Şehzadeler Belediyesi heyetini temsilen bir konuşma yapan Başkanvekili Ali Delen “Bizim göz bebeğimiz olan Balkanların buram, buram Osmanlı kokan şehri Donji Vakuf’ da bizlere göstermiş olduğunuz bu güzel misafirperverliğinizden ötürü sizlere heyetimiz adına çok teşekkür ediyorum. Bu güzel şehre şahsen benim ikinci gelişim. Öncelikle değerli Belediye Başkanımız Ömer Faruk Çelik’in sizlere ve evladı Fatihan’a selamlarını iletiyorum. Bizler burada bulunmaktan gerçekten çok memnunuz. Her yıl düzenlenen Ayvaz Dede Şenliklerinin zamanı geldiğinde buradaki manevi atmosferi teneffüs etmek ve kendisi de Manisa’mızdan, Akhisar’dan gelen bir Alperen olması asabi ile Ayvaz Dede’yi kabri başında anmak için hepimiz gelmek için can atıyoruz. Ecdat yadigârı olan bu topraklarda, kadim kardeşlerimizin olduğunu da hiç unutmadık. Önümüzdeki yıl Türkiye’de yerel seçimler var. Bir daha ki döneme bizler bu görevlerde olmasak dahi, yeni gelecek olan arkadaşlarımızın da aynı hassasiyetle buralara geleceğine ve yapılacak her şey için elini taşın altına koyacağına yürekten inanıyorum” dedi.

Yapılan ziyaret nedeni ile büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Donji Vakuf Belediye başkanı Hüso Susiç, Türkiye ile geçmişten bu yana devam eden kardeşlik bağlarının daha da güçlenerek devam edeceğini belirtti.

Yapılan kısa bir tanışma toplantısının ardından, Belediye Başkanvekili Ali Delen, Donji Vakuf Belediye Başkanı Hüso Susiç’e Manisa’nın kurtuluş günü olan 8 Eylül’ü temsil eden bir plaket takdim etti. Delen ’in yanı sıra AK Parti Grup Başkanvekili İbrahim Onaylı, MHP grubunu Temsilen Mustafa Zeybek ve CHP Grup Başkanvekili Hüseyin Erkenci’ de Susiç’e Manisa’nın yerel ürünlerinden oluşan birer çanta hediye ettiler.

508. Ayvaz Dede Şenlikleri kapsamında, düzenlenen geleneksel kortej yürüyüşüne de katılan Başkanvekili Ali Delen, Donji Vakuf Belediye Başkanı Hüso Susiç, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Adil Kansu ile birlikte, Genel Kurmay Başkanlığı Mehteran birliği eşliğinde yaklaşık 3 km boyunca caddeleri dolduran vatandaşları selamladılar. Ellerinde Bosna Hersek ve Türk Bayrakları olan Boşnak vatandaşlar, korteje yoğun ilgi gösterdiler. Protokolün geçişinin ardından Ülkenin çeşitli şehirlerinden yaklaşık bir hafta önce yola çıkan atlı birliklerin kortej geçişi caddeyi dolduran vatandaşların büyük ilgisini topladı.

Ayvaz Dede şenliklerinin tamamlanmasının ardından, Bosna Hersek’in Osmanlı’dan kalan tarihi mekânlarını gezen Şehzadeler Belediyesi heyeti, Bosna savaşının önemli yerlerinden olan 116 Boşnak’ın katledildiği Ahmiçi köyü, Tito tarafından yapılan yer altı tüneli, Tarihi Mostar Köprüsü ve çeşitli yerleri uzman rehber eşliğinde gezerek Bosna tarihi hakkında bilgiler aldılar.

Ayvaz Dede kimdir?

Ayvaz Dede, tıpkı Sarı Saltuk gibi irşat maksadıyla Anadolu'dan Bosna Hersek'e gelen Horasan erenlerindendir. Manisa Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, inanışa göre 500 yılı aşkın süre önce kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapan Donji Vakuf kentinin Prusac (Akhisar) kasabasındaki dağa gelip burada 40 gün 40 gece dua etti.  Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için ibadet eden Ayvaz Dede, bir gece uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan derviş, karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu.  Bu olayın ardından bölge suya kavuştu, kuraklık sona erdi. Mucizevi olayı duyan bölge halkı, Müslüman oldu.  Her yıl binlerce kişinin katılımıyla kutlanan şenlikler, Bosna Hersek'teki en uzun soluklu etkinlik olarak biliniyor. Komünizmin hüküm sürdüğü eski Yugoslavya döneminde 1947'de yasaklanan bu anlamlı şenlikler, 1990'da yeniden düzenlenmeye başladı.

 

 

YAYINLARIMIZ


ŞEHRİ ŞEHZADELER GAZETESİ 48. SAYISI
Tüm Yayınlar

YAKLAŞAN ETKİNLİKLER

DARBELER TARİHİ VE 15 TEMMUZ KONFERANSI
Tüm Etkinlikler

SMS BİLGİLENDİRME


Etkinliklerden haberdar olmak için SMS sistemimize kayıt olun
Kayıt Ol

ŞEHZADELER BELEDİYESİ TARIMSAL TAHMİN ve ERKEN UYARI SİSTEMİ



İncele

FOTO GALERİ

VİDEO GALERİ

Linkler

KONUM

E-BÜLTENE KAYIT OLDUNUZ MU?

Belediyemizin haber, duyuru ve etkinliklerinden haberdar olmak için şimdi e-bülten servisine abone olun...


ADRES BİLGİLERİ :

1. Anafartalar Mah. Ergen Cad. No:2 45020 ŞEHZADELER / MANİSA

TELEFON BİLGİLERİ :

Santral : 0236 250 11 00
Beyaz Masa : 444 90 45