TEMİZ ŞEHİR ŞEHZADELERİN STARTI VERİLDİ

Aralık 17 ,2019



Temizlik konusunda bir farkındalık oluşturmayı amaçlayan Şehzadeler Belediyesi ‘Temiz Şehir Şehzadeler’ projesinin startını verdi. Projenin tanıtımını yapan ve amacını açıklayan Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, belediyelerin temizlik için Avrupa ülkelerinden daha fazla harcama yaptığını söyledi. Başkan Çelik “Her kişinin ardına bir temizlik görevlisi koyamayız. Dünyanın hiçbir yerinde de bu yok. Yapacağımız şey çok basit. Bir kapımızın önünü temiz tutalım, iki kirletmeyelim. Bu şehir bizim, gelecek bizim. Yapabiliriz başarabiliriz.” şeklinde konuştu.

Şehzadeler Belediyesi, temizlik konusunda bir farkındalık oluşturmak amacıyla, kentteki kurum kuruluş, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği, ‘Temiz Şehir Şehzadeler’ projesinin tanıtımını Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinlikle yaptı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik,  projenin tanıtımını yaparak,  proje ile neyi amaçladıklarını açıkladı.

PROJE ÇALIŞTAYLA BAŞLADI, EĞİTİMLERLE SÜRECEK

Şehzadeler Belediyesi olarak, Manisa’daki ve Türkiye’deki tüm belediyeler gibi, kaynaklarının ciddi bir kısmını harcayarak, Şehzadelerin temizliği için çaba ve gayret sarf ettiklerini ifade ederek  “Ancak üzülerek ifade etmeliyim ki harcadığımız onca çaba ve gayrete karşılık temizlikte istediğimiz noktada değiliz.” dedi. Birkaç ay önce Şehzadeler Kaymakamlığı’nın da öncülüğünde, kentteki kurum kuruluş, sivil toplum örgütü ile siyasi parti temsilcileriyle geniş katılımlı bir çalıştay yaptıklarını anımsatan Başkan Çelik “Şehrimizi, ilçemizi daha temiz kılabilmek için neler yapabilir zile ilgili saatlerce fikir alışverişinde bulunduk. Bir komite kurduk ve bu komite daha sonra da çalışmalarını sürdürdü. Somutlaştırılmış bir proje haline dönüştürdük. Bugün bu projenin startını veriyoruz. Temizlik yürüyüşü yaparak başlıyoruz, açıklamalar yapıyoruz.  Akabinde de okullarımızda eğitim toplantıları yapacağız. Sosyal medyada da duyarlılık çalışmaları yapacağız” şeklinde konuştu.

“AVRUPA ÜLKELERİNDEN DAHA FAZLA KAYNAK HARCIYORUZ”

Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük bir devlet olduğunu kaydeden Başkan Çelik, bugün gelişmiş ülkeler olarak nitelendirilen Avrupa ülkelerinin hiçbirinde hiçbir belediyenin Türkiye’deki belediyeler kadar temizlik yatırımı yapmadığını ifade etti. Başkan Çelik “Avrupa’ya gittiğimizde işimiz gereği sorular soruyor, incelemelerde bulunuyoruz. Belçika’da sordum dedim ki bu sokağa kaç gün süpürgeci geliyor. Dediler ki hiç süpürgeci gelmiyor. Herkes kapısının önünü kendisi süpürüyor. Çöpleriniz kaç günde bir alınıyor diye sorduğumda haftada bir alınıyor dediler. Almanya’da da bu durum böyle. Belediye orada vatandaşın çöpünü haftada bir gün ve çöpler ayrıştırılmış şekilde çıkarılmışsa alıyor. Biz günde bir defa kentin her yerinden, bazı yerlerden ise 4 defa çöp alıyoruz. Avrupa’dan daha zengin olmamamıza rağmen onların verdiği hizmetin on katını veriyoruz.” şeklinde konuştu.  Avrupa’da daha az personel ve daha az kaynakla temizlik hizmeti verildiğini, sokaklarına ise gidildiğinde hayranlıkla bakıldığını belirten Başkan Çelik “Oysaki biz temizlik medeniyetinin mensuplarıyız. Oysaki biz ‘Temizlik imandandır’ ve ‘Temizlik imanın yarısıdır’ buyuran Peygamberin ümmetiyiz. Oysaki biz pislik içerisindeki Avrupa’ya temizlik götüren ecdadın şanlı torunlarıyız. Bu tablo bize yakışmıyor.” dedi.

“TEMİZ TUTALIM, KİRLETMEYELİM”

Proje ile vatandaşlardan kirletmemeyi, temiz tutmayı istediklerini açıklayan Başkan Çelik sözlerine şöyle devam etti; “Belediyenin görevi temizlesin dersek eğer, 171 bin nüfusu, 228 kişilik temizlik kadrosu ile belediyenin yetişebilmesi mümkün değil. Her kişinin ardına bir temizlik görevlisi koyamayız. Dünyanın hiçbir yerinde de bu yok. Yapacağımız şey çok basit. Bir kapımızın önünü temiz tutalım, iki kirletmeyelim. Bunun partisi, siyaseti yok. Bu şehir bizim, gelecek bizim. Yapabiliriz başarabiliriz. Büyük paralar harcamamıza gerek yok. Bir günlük bir iş. Yeter ki bugünden sonra kirletmemeye karar verelim. Yeter ki bugünden sonra elindeki çöpü yere atanlara karşı duyarlılık gösterip onları uyaralım. Çöp konteyneri doluysa 50 metre ilerideki boş konteynerine çöpümüzü atalım. Dolu konteynerin yanına bırakmayalım. Lütfen çocuklarımızın geleceği için bunu yapalım. Her gün günde 150 ton çöp topluyor, 47 aracımızla seferber durumdayız. Ama hala ne yazık ki istediğimiz noktada değiliz. Bugün burada oluşan birliktelikle, buradaki gençlerin heyecan ve desteği ile yapacağımız eğitim çalışmalarıyla birlikte biz bunu başaracağız. Manisa’ya ve Türkiye’ye örnek olacağımıza yürekten inanıyorum.”

“SIFIR ATIK PROJESİNE ENTEGRE EDECEĞİZ”

Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’in ardından kürsüye çıkan Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara da projeden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Kaymakam Çaykara “Şehzadelerdeki bütün kurum ve kuruluşlarımızla projenin içinde ve destekçisiyiz. Biz bu projeyi Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan ‘Sıfır Atık’ projesine entegre ederek Şehzadelerin ‘Sıfır Atık’ projesine de en üst seviyede katkı sunacağına inanıyoruz.” dedi. 

“ÖZ ELEŞTİRİ YAPMALIYIZ”

Katılımcılara hitap eden Manisa Valisi Ahmet Deniz ise şehit kanlarıyla sulanmış bu topraklarda yere çöp atmayı hiç kimsenin aklından dahi geçirmemesi gerektiğini ifade ederek “Biz bu toprakları atalarımızdan miras almadık, çocuklarımızdan emanet aldık. Bir emanet nasıl teslim edilmeliyse onu o şekilde teslim edeceğiz. Temizlik imandandır diyen bir Peygamberin ümmetiyiz. Onun için öz eleştiri de yapmalıyız.” dedi. 

“KİRLETENE CEZA YAZILSIN”

Yere çöp atılmaması, moloz dökülmemesi, çevrenin kirletilmemesi gerektiğini bunun bir suç olduğunu herkesin bildiğini kaydeden Vali Deniz, belediye ve Çevre Şehircilik Müdürlüğü yetkililerine de seslendi. Vali Deniz “Çevreyi kirletenlere karşı gerekli cezalandırmayı yapacağız. Hiç kimse bu konuda çekinmesin. Çevreyi kirleten kim varsa cezasını da çekecek. İşin özü budur” dedi.

Vali Deniz projenin il genelinde de yangınlaştırılması gerektiğine dikkat çekerek “Ben de kafamda bir proje düşünüyordum. Bir gün kentimizdeki tüm köy, ilçe ve beldelerde bir temizlik yaparak bir farkındalık oluşturup, bir ışık yakalım. Belediye erken davrandı” dedi. 

BÜYÜK TEMİZLİK YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenin ardından katılımcılar ‘Büyük Temizlik Yürüyüşü ‘ yaparak Sultan Camisi bahçesine kadar yürüyerek projeye dikkat çekti. Yürüyüş korteji ellerindeki dövizler ve attıkları sloganlar ile kamuoyunun dikkatini çekti. Sultan Cami bahçesine ulaşan kortej daha sonra burada sembolik bir çevre temizliği yaptı. Protokol üyeleri ve öğrenciler yerlere atılan çöpleri ve düşen yaprakları topladı. Ortaya renkli görüntüler çıktı.

YAYINLARIMIZ


ŞEHRİ ŞEHZADELER GAZETESİ 48. SAYISI
Tüm Yayınlar

YAKLAŞAN ETKİNLİKLER

DARBELER TARİHİ VE 15 TEMMUZ KONFERANSI
Tüm Etkinlikler

SMS BİLGİLENDİRME


Etkinliklerden haberdar olmak için SMS sistemimize kayıt olun
Kayıt Ol

ŞEHZADELER BELEDİYESİ TARIMSAL TAHMİN ve ERKEN UYARI SİSTEMİ



İncele

FOTO GALERİ

VİDEO GALERİ

Linkler

KONUM

E-BÜLTENE KAYIT OLDUNUZ MU?

Belediyemizin haber, duyuru ve etkinliklerinden haberdar olmak için şimdi e-bülten servisine abone olun...


ADRES BİLGİLERİ :

1. Anafartalar Mah. Ergen Cad. No:2 45020 ŞEHZADELER / MANİSA

TELEFON BİLGİLERİ :

Santral : 0236 250 11 00
Beyaz Masa : 444 90 45